Nafuna

Dark chocolate, salty caramel


ORIGIN
REGION
FARM
PROCESS
ALTITUDE
ZUUR
BITTER
BODY


Nafuna

Dark chocolate, salty caramel


ORIGIN
REGION
FARM
PROCESS
ALTITUDE
ZUUR
BITTER
BODY


ABOUT NAFUNA

Koffie is het meest geëxporteerde product van Uganda. Hoewel in veel Afrikaanse landen koffie wordt geproduceerd van hoge kwaliteit (Ethiopie, Kenia, Rwanda) staat Uganda vooral bekend om het exporteren van grote kwantiteit. Desalniettemin zijn de geografische omstandigheden in het land erg goed. Er zijn veel hoge, vulkanische gebieden, waar de grond dus erg geschikt is voor koffieteelt. 

 

Een van deze gebieden is Mount Elgon, dat zelf gedeeltelijk zijn grond deelt met Kenia: het specialty coffee land. In dit vruchtbare gebied kun je zo’n 3600 verschillende koffieboeren vinden, allemaal met hun eigen kleine plantage van 0,5 tot 5 hectare. Een van deze boeren is Nafuna Betty, die op haar kleine plantage haar heerlijke biologische koffie verbouwd. In haar koffie proef je zoete tonen van donkere chocolade en zoute karamel. Daarnaast is de koffie toch verassend sterk met een bittere, romige afdronk.  

 

Wanneer we Nafuna bezochten reden we door het dorpje waar ze haar plantage heeft. Het prachtige dorpje wordt verdeeld door een reviertje die we moesten oversteken met een houten bruggetje. Het reviertje dat water van de vulkaan ervoor zorgt dat het overal zo ontzettend vruchtbaar is. Wel worden er overal irrigatie kanaaltje gegraven om het water naar de plantage te leiden. 

 

Op haar plantage kan ze de koffie oogsten tussen augustus en november. Bovendien heeft ze in maart een tweede, wat kleinere oogst periode, de fly crop. Deze tweede oogst komt voor op koffieproducerende gebieden rond de evenaar waar het klimaat bevorderlijk is om bijna het hele jaar door koffie te laten groeien. Op haar plantage houdt ze een aantal koeien die de gehele plantage kunnen voorzien van natuurlijke bemesting, een belangrijke factor voor het maken van biologische koffie. Wanneer we Nafuna bijvoorbeeld vragen over het bestrijden van roest, een veelvoorkomende en besmettelijke schimmelziekte bij koffieplanten, vertelt ze dat dit heel makkelijk te verhelpen is door haar planten te besproeien met een simpel mengsel van as en urine. Betty is een gedreven koffieboer binnen de Budadiri Organic Coffee Farmers Association, waardoor zei als ‘lead farmer’ ambassadeur is voor 25 boeren in de omgeving welke ze haar agrarische trainingen overdraagt en motiveert voor kwaliteitsverbetering.

ANDERE KOFFIE’S

 12,90 25,00
+
Uitverkocht
 13,75 27,00
 12,90 25,30
 12,50 25,00
 12,75 25,00

DOE MEE MET ONZE LATTE ART WORKSHOP
Schrijf je nu in!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.